Pakhuis Delft
Image default
Woning en Tuin

Bodem isolatie: wanneer kies je daarvoor?

Wil je het huis isoleren? Dat is een goede investering waarmee je kunt besparen. Met die besparing kun je de investering ook weer terugverdienen, terwijl er nog meer voordelen kleven aan isolatie. Zoals een hoger wooncomfort en je draagt een steentje bij aan een beter milieu. De investering wordt nog aantrekkelijker als je via de overheid de ISDE aanvraagt. Bodem isolatie is wat je kunt kiezen als je bezig bent met het isoleren van je woning, maar wat is het en wanneer kies je hiervoor?

Bodem isolatie: wat is het?

Bodem isolatie is niets meer of minder dan het isoleren van de bodem van een woning. Of liever gezegd: de kruipruimte van een huis. Het isolatiemateriaal wordt doorgaans door de installateur in de kruipruimte gespoten, maar je kunt de bodem ook vanuit een kruipruimte isoleren. Het isolatiemateriaal heeft doorgaans ook een hoge isolatiewaarde van boven de 0,030 W/mK en het moet ook brand- en vochtwerend zijn. Koudebruggen zijn helaas aanwezig, maar daar ontkom je ook niet aan, omdat de kruipruimte vochtig is. Met goede ventilatie kun je ze vermijden en voorkomen.

Wanneer kies je voor bodem isolatie?

Bodem isolatie kan de effectiviteit van een vloerisolatie ondersteunen. Zeker als er sprake is van veel koude lucht en vocht. Ondanks dat de vloer geïsoleerd is, kunnen kou en vocht er nog steeds voor zorgen dat de isolatie ineffectief is. Met bodemisolatie kun je de effectiviteit verhogen. Het helpt ook vocht in huis voorkomen en met als bijkomstig voordeel dat schimmels geen kans meer krijgen om zich in de woning te vermeerderen. 

 

Een andere reden om voor bodem isolatie te kiezen heeft te maken met het feit dat je de vloer simpelweg niet kunt isoleren. In extremis is dat een mogelijkheid en dan heb je dus weinig opties om met isolatie van de thermische schil van je woning aan de slag te gaan. Ondanks dat bodem isolatie op zichzelf staand minder effectief is dan vloerisolatie, is het wel een goed alternatief als vloerisolatie in het ergste geval echt niet mogelijk is.

Wanneer is vloerisolatie niet mogelijk?

Een vloer is op verschillende manieren te isoleren. Bijvoorbeeld aan de onderzijde door EPS isolatieplaten tegen de onderkant van de vloer aan te brengen of je kunt de leefvloer verwijderen en de draagvloer isoleren met parels, isolatieplaten of schuim. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de vloer zowel aan de onder- als bovenzijde te isoleren en dan zit er helaas niets anders op dan voor bodem isolatie te kiezen. Eigenlijk onder het mom “beter iets dan niets”. 

 

Vloerisolatie – Isolatiespecialist

Let op bijkomstige kosten

Bij bodem isolatie kan je te maken krijgen met extra kosten, bijvoorbeeld als het ventilatiesysteem gerepareerd of vervangen moet worden of om een kruipruimte uit te graven. Deze werkzaamheden kunnen de kosten met enkele honderden euro’s verhogen. Desalniettemin heb je er ook profijt van en is bodem isolatie doorgaans binnen 3 tot 5 jaar ook weer terug te verdienen. Dat is in tegenstelling tot andere verduurzamende oplossingen relatief snel.